Den blomstrende have – analyse

I den blomstrende have følger vi hovedpersonen Thomas. Thomas har taget sin bedste ven Erik med i sommerhus igen i år. De to drenge er begge fjorten, og har altid fulgtes ad sammen. Som der står på s. 35 “Vi trodsede slåen og brombærkrat, brændenælder og bjørnekløer. Vi var herrer over landskabet.” De har været gennem alt, både godt og ondt, men gennem alt har de vundet og holdt sammen.

Thomas og Erik kører løbet sammen. Der er ikke noget den ene gør, uden den anden går glip af det. Det er der et eksempel på, på s. 36 ”Vi løb synkront og vandt begge to. Udmattede kastede vi os for foden af klinten.”

Alt er godt. Drengene hygger sig sammen, og alt bliver beskrevet godt og idyllisk. Det hele er så godt, helt som det plejer at være, til det tidspunkt hvor drengene er kravlet op på klinten. Erik bliver pludselig mørk i det, og begynder at snakke om Mette, som er Thomas’ kusine og som også bor i sommerhuset med dem, men han får aldrig fuldendt det han bragte på banen. Thomas kan ikke på nogen måde lide Mette, og synes bare hun er grim og tyk. Thomas fornemmer med tiden at Erik viser mere og mere interesse for hende, hvilket Thomas på ingen måde kan forstå. Thomas reagerer hårdt på det Erik fortæller om Mette, ved at nedgøre Mette helt vildt foran Erik. Det at Thomas må erkende, at Erik nu er længere fremme, har prøvet flere ting, og har fået flere erfaringer end Thomas har, er et kæmpe tab for ham. Der er nogle flere steder, hvor vi hører om, at Erik er en smule mere foran Thomas er. F.eks. står der på side 41 linje 10 ”Erik barberede sine kinders bløde dun med morfars skraber.” Senere på s. 42 linje 6 også ” – kyssede du virkelig Mette den dag? – Han så op og smilede. Jeg ville så gerne have rørt ved hans mund.” Udover at det nu er Erik der fører løbet, er der nu også noget der tager Eriks opmærksomhed fra Thomas. Noget er kommet i vejen for deres venskab, og er ikke det samme som det engang var.

Thomas er helt uforstående over for Erik, og kan slet ikke følge hans tanker. Thomas nedgør Mette for at få det bedre med sig selv, og føle sig mere accepteret.

Konflikt: Erik kan lide Mette, Thomas kan ikke lide Mette.

Reaktion: Thomas er aggressiv, siger dårlige ting om Mette. Thomas prøver at håne Erik, for at vise hvor dårligt han har det med at Erik og Mette kan lide hinanden. Thomas bliver usikker når Erik begynder at vise interesse for Mette. Erik begynder at få flere erfaringer, og Thomas bliver misundelig fordi Erik er så langt fremme. Han prøver at holde ham tilbage, ved at nedgøre Mette. Eks. De løber kapløb og kommer frem lige hurtigt. De har fulgtes ad hele deres liv og har altid stået det samme sted. De gør alting sammen og har sejret over godt og ondt. Men i det at Erik begynder at snakke om Mette og den interesse han har om Mette, kommer han foran. Erik begynder at føre løbet og Thomas sakker bagud, hvilket for ham til at være misundelig. Thomas er helt uforstående over for Erik og kan ikke følge hans tanker. Han vil gerne være det samme sted som Erik, men han er bare ikke nået der til endnu.

Forfatteren bruger meget planter til at fortælle os om omstændighederne, og hændelserne.

Reklamer

25 thoughts on “Den blomstrende have – analyse

 1. Det er ikk en rigtigt analyse, jeg går i 10 klasse og der mangler så meget at blive skrevet ind? prøv at lav en der ville hjælpe folk som måske har svært ved det..
  Bare et godt råd.

 2. den her novelleanalyse er slet ikke god nok. Du har jo slet ikke forstået en af hovedpunkterne, at Erik er homoseksuel og er ved at finde sig selv

 3. Jeg synes der mangler en masse ting, som de andre også skriver, men jeg synes nu også, der er nogen ting, som jeg personligt godt kan bruge 🙂

 4. det homoseksuelle aspekt mangler ikke da det ikke er afgørende. personen har har taget højde for noget af det der kunne lyde homoseksuelt.

 5. Okay, men som nævnt længere oppe mangler der noget, det kunne f.eks. være noget komposition, tid, tema, virkemidler, forfatterens budskab eller perspektivering. Det var nogle gode eksempler, men den er ikke halvt færdig. God personkarakteristik 🙂

 6. det er en modernisering af adam og eva.. hele syndefladsmyten. efter at han opdager sin seksualitet mister erik sin ven… magter ikke at forklare det

 7. Jeg forstår ikke helt den dårlige tone vi har her i chatten. Jeg kunne nu godt benytte en stor del af analysen, så så slem er den altså ikke venner – I kan jo bare lave det selv hvis det er. Ha’ en god dag.

 8. Den er ikke tæt på færdig, og jeg håber ikke at der er nogen der kun bruger den her analyse. Prøv måske den her analyse (https://mytemotiver.wordpress.com/syndefaldsmyten-2/den-blomstrende-have/) Den er heller ikke helt færdig, men hvis man kombinere begge analyser, er jeg sikker på at man får en næsten færdig analyse
  PS det er meget vigtigt til alle der skal op i eksamen med det her, at man nævner at Thomas er homoseksuel, og at det kan perspektiveres til syndefaldsmyten.

 9. Aye
  I’m like bitch, who is your mans?, aye
  Can’t keep my dick in my pants, aye
  My bitch don’t love me no more, aye
  She kick me out I’m like vro
  Damn son, where’d you find this?
  Yo
  Aye
  Yo
  Aye
  Yo
  Aye
  Yo
  Yo
  Yo
  Aye
  Aye
  Aye
  Aye
  I’m like bitch, who is your mans?, aye
  Can’t keep my dick in my pants, aye
  My bitch don’t love me no more, aye
  She kick me out I’m like vro, aye
  That bitch don’t wanna be friends, aye
  I gave her dick, she got mad, aye
  She put her tongue on my dick, aye
  Look at my wrist, about 10, aye
  Just got a pound of that boof, aye
  Brought that shit straight to the booth, aye
  Tommy my Hilfiger boots, aye
  She said want fuck bitch, I do, aye
  You put a gun on my mans, aye
  I put a hole in your parents, aye
  I just got lean on my ksubis, aye
  I got an uzi no uzi, aye
  Fuck on…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s